Situatie foarte des intalnita in sezonul rece, condensul, vesnica problema a ferestrelor termopan, nu ar trebuie sa prezinte insa o problema atat de grava. Beneficiile pe care le ofera termopanele sunt enorm mai mari decat minusculele neplaceri create de acest strat de umeditate. O data ce iti este clar fenomenul si cunosti ce trebuie sa faci pentru a te apara cat mai mult de condensat, vei dezvalui ca nu mai prezinta un factor stresant.
Mai clar, condensatia este un proces fizic prin care vaporii de apa aflati in atmosfera se grupeaza in stropi de apa din ce in ce mai mari, pana devin vizibili in forma de lichid. Condensatia termopanelor se creaza atunci cand temperatura sticlei scade sub termperatura a punctului de roua. Cu cat umezeala din aer este mai ridicata, cu atat mai evident va fi stratul de condensatie.
Simplu de anticipat, condensatia este vizibila cel mai bine in camerele unde se gateste si se spala, se pastreaza haine pentru uscat sau se petrec diferite activitati prin care apa se vaporeaza in atmosfera.
Astfel cunoscand motivele condensatiei, este simplu sa controlam procesul sau sa diminuam efectele negative ale acestuia prin:
• Trebuie sa te asiguri ca camerele afectate de condensatie vor fi dotate cu o ventilatie a aerului si de o temperature ridicata.
• Condensatia, nu este efectul unor termopane necalitative sau ineficiente, si efectul clar ca geamul izoleaza asa cum trebuie. Desigur ca aceasta regula se aplica cind condensatia se formeaza pe zona sticlei. Insa daca observi condens dinauntru geamului, cel mai posibil camerele nu au fost sigilate conform standardelor.
• Sigilarea incorecta poate avea consecinte ireversibile pe o perioada lunga de timp, deoarece diferite impuritati pot sa patrunda printre foile de sticla, fiind astfel afectate proprietatile de izolare a termopanului. Ceea ce trebuie sa intreprinzi, este sa contactezi compania care a instalat termopanele, si in cazul in care produsul este in garantie, trebuie sa ceri firmei sa suporte ea cheltuielile de schimbare a geamului.
• In cazul condensului provenit natural, in urma unei izolatii calitative a incaperii, a diferentei de temperature dintre locuinta si mediul de afara, respectiv a nivelului de umezeala din camin, va fi necesar de a reduce umiditatea din aer prin: aerisirea incaperii dup ace gatesti, speli sau incalzesti mai mult camera, sa nu pastrezi multe plante in camera, sunt doar citeva masuri pe care le poti intreprinde foarte simplu.
Foarte bine trebuie sa verifici izolatia intre timplarie si zid, micile crapaturi de acolo, faciliteaza ca aerul umed sa patrunda din exterior. Pentru mai multa protectie, poti apela la un profesionist, care iti va aprecia locuinta si iti va da citeva recomandari, despre ce trebuie sa schimbi pentru a minimiza condensatia, vesnica problema a termopanelor.