Cu toate ca inceputul a fost unul mai anevoios, din ce in ce tot mai multi moldoveni prefera sa isi doteze locuintele cu rolete de exterior. Indiferent ca sunt confectionate din PVC sau aluminiu, rulourile prezinta avantaje mari in ceea ce priveste comoditatea termica a incaperii, protejeaza geamurile si creste siguranta si intimitatea personala. Inca un benefiuciu al rulourilor exterioare este nivelul scazut de mentinere pentru o buna functionare a rulourilor. Cu toate acestea insa, este totusi nevoie ca ingrijirea roletelor exterioare sa creasca la un anumit nivel. Pentru aceasta conteaza insa si modelul roletei. Sa facem asadar o mica deosebire a rulourilor de exterior. Sistemul de operare este foarte important.
Cand este vorba despre diferentele dintre roletele exterioare, este necesar sa ne gandim in primul rand la doua elemente: materialul de confectionare si metoda de actionare.
Dupa cum am mentionat,
roletele exterioare pot fi confectionate din PVC sau aluminiu. In baza acestui aspect este stabilit modalitatea de actionare. Roletele din PVC pot fi operate exclusiv manual, iar la rulourile din aluminiu mai este o varianta, de altfel si cea mai preferata, actionare automata, in baza motorului.
Intretinerea roletelor de exterior este simpla, dar trebuie executata cu prudenta
Cand este vorba de mentenanta rulourilor de exterior, un aspect important este diferenta modului de actionare. De obicei, roletele manuale pot fi operate doar intr-o directie si este recomandat ca actiunea sa fie efectuata foarte incet, pentru a evita o posibila defectiune a mecanismului. La fel, in perioada geroasa este posibil ca intre lamelele roletelor sa se prinda gheata care trebuie indepartata. Aeasta problema poate aparea si la rulourile automate, gravitatea fiind mai mare,deoarece, motorul se poate defecta cand nu poate sa lucreze corect.
In astfel de situatii este recomandata curatarea cu grija a ghetii si chiar de deschis geamul pentru a permite aerului cald din incapere sa dezghete rulourile. Deasemenea, butonul trebuie apasat cu grija permanent si trebuie de evitat suprasolicitarea acestuia (adica se are in vederea actionarea deasa intr-o perioada de timp scurta). La fel pentru a evita supraincalzirea, aproape toate roletele automate au instalat un senzor care stopeaza activitatea acestora dupa un timp neintrerupt de functionare cu un interval mai mare de 4 minute.
In afara de masurile de siguranta, intretinerea roletelor exterioare se face obisnuit. La fiecare inchidere sau deschidere trebuie de verificat ca sa nu existe intre lamele roletei prins un corp strain. Acesta ar putea intretaia cu procesul si fapta sa ar putea favoriza dereglarea sistemului. Curatirea rolourilor necesita efectuata regulat, atat pentru pastrarea aspectului placut, cat si pentru o buna functionalitate a acestora. Ca la fiecare mecanism, depunerile si praful pot duce la defectarea rulourilor in feluri nedorite.
Daca totusi se intampla ca rulourile de exterior sa sufere o disfunctionalitate, aceasta trebuie restabilita numai cu ajutorul profesionistilor. Atat mecanismele mecanice cat si cele electrice pot fi afectate daca reparatia nu este facuta corect. Roletele exterioare prezinta o investitie insemnata si de aceasta ele trebuiesc montate si reparate doar de persoane specializate.